Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Τα ΚΟΠΑ Πάτρας μας ενημερώνουν….

Αγαπητοί φίλοι, φίλες και συνεργάτες,
Αυτό είναι το τελευταίο newsletter του 2014! Έρχεται σε σας προς ενημέρωση για τις δράσεις μας έως και το τέλος του 2014 και με τις ευχές μας για την Πρωτοχρονιά!

1. Από τον Μάιο του 2014 υπήρξε μια αλλαγή στο κλαμπ Αγίου Νικολάου. Η αγαπημένη μας Ελένη Αθανασοπούλου αποφάσισε να απέχει για κάποιο διάστημα. Όπως η ίδια αναφέρει «φέτος θέλησα να διακόψω την ενασχόλησή μου με τα κλαμπ. Το αίτημα δεν ήταν πιεστικό μα ήταν ξεκάθαρο κι αναγκαίο για τη δική μου προσωπική πορεία. Για τις στιγμές και τη χαρά και τη σχέση μας σας ευχαριστώ και μας ευχαριστιέμαι. Θα εξακολουθήσω να εμπιστεύομαι και γι’ αυτό να στηρίζω το έργο των ΚΟΠΑ και του ΕΣΚΟΠΑ. Γι’ αυτό και εξακολουθώ να θέλω να μαθαίνω νέα σας…!!! Έχετε τα φιλιά, τη φιλία και την αγάπη μου, όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά! Έχετε την ευγνωμοσύνη μου για όσα κοντά σας έζησα και διδάχθηκα και για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε… όλοι σας κι ο καθένας ξεχωριστά!». Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια λοιπόν την Ελένη Αθανασοπούλου για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στα ΚΟΠΑ Πάτρας και να της ευχηθούμε ολόψυχα καλή ξεκούραση και καλή της επάνοδο, εάν και όποτε θελήσει. Στη θέση της ανέλαβε η υπηρέτης – δάσκαλος Κωνσταντίνα (Νάντια) Κοτσή, την οποία ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή της και της ευχόμαστε καλή πορεία.
2. Τα ΚΟΠΑ Πάτρας εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Fragmex του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, το οποίο αφορά σε έρευνα με θέμα «Διάσπαση και Αποκλεισμός: Κατανοώντας και Ξεπερνώντας τις Πολύπλευρες Επιπτώσεις της Κρίσης». Επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για την ανάδειξη αυθόρμητων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την διάσπαση και τον αποκλεισμό σε υλικό και σε ιδεολογικό επίπεδο, στόχος της προτεινόμενης έρευνας είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση τέτοιων πρωτοβουλιών και η δημιουργία μηχανισμών για την προαγωγή τους. Τα ΚΟΠΑ Πάτρας συμμετέχουν ως ένας τέτοιος φορέας.
3. Το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, τα ΚΟΠΑ Πάτρας συμμετείχαν στο 1ο Αυτό-οργανωμένο Φεστιβάλ Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία στις Εργατικές κατοικίες Λεύκας και διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών και το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών. Το ΚΟΠΑ Παραλίας που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2013 έκανε την επαφή με τους παραπάνω φορείς και δέχτηκε με χαρά να συμμετάσχει και να υποστηρίξει την παραπάνω δράση με την παρουσία των ΚΟΠΑ Πάτρας. Η συνεργασία με τους διοργανωτές ήταν εξαιρετική τόσο στην υποστήριξη του χώρου της έκθεσης, στην φιλοξενία τους αλλά και στην άψογη συμπεριφορά τους αφού σεβάστηκαν τις πεποιθήσεις των μελών των ΚΟΠΑ Πάτρας και δέχτηκαν να σερβίρουν αλκοόλ μόνο μετά την αποχώρησή μας. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τόσο για τη συνεργασία που είχαμε όσο και για την στάση τους και την υποστήριξη της καθαρότητας παρουσία μας.

4. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι τα ΚΟΠΑ Πάτρας προχώρησαν στη δημιουργία θεατρικής ομάδας και το όνομα αυτής … «ΑλλάΖΩ»! Σύντομα θα έχετε περισσότερα νέα μας για τις δράσεις της θεατρικής μας ομάδας.
5. Στις 16 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17.00 – 21.00 υλοποιήθηκε η Σχολή Β΄Επιπέδου Αλκοολογίας στο πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πατρών, για παλαιότερες οικογένειες. Το θέμα της Σχολής ήταν η υποτροπή και στη σχολή δίδαξε η Καικιλία Κατσιβαρδά, Ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης δάσκαλος Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας. Ακολούθησε Ιντερκλαμπ με βραβεύσεις μελών για 1 – 4 έτη νηφαλιότητας.

6. Τα ΚΟΠΑ Πάτρας πάνε θέατρο! Παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Το Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμος Αβδελιώδης. Πήγαμε στο θέατρο Λιθογραφείον όπου παρουσιάστηκε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ακολούθησε δείπνο των συμμετεχόντων στην έξοδο…φυσικά χωρίς κατανάλωση αλκοόλ!
7. Το ΚΟΠΑ Αγίας Σοφίας άλλαξε χώρο και υπηρέτη – δάσκαλο. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στον υπόγειο Ι. Ν. Αγίας Σοφίας την ίδια μέρα και ώρα (κάθε Πέμπτη, ώρα 19.00 – 20.30). Η νέα υπηρέτης – δάσκαλος είναι η Γεωργία Χαλίμη, που αντικαθιστά τον Παναγιώτη Μίντζα, ο οποίος απουσιάζει προσωρινά σε μακρινό ταξίδι αναψυχής!
8. Η Καικιλία Κατσιβαρδά, Ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης δάσκαλος Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας και ο Ιωάννης Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντής Αλκοολογικού Ιατρείου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και υπηρέτης δάσκαλος ΚΟΠΑ Κρήτης, συμμετείχαν στο 2ο Αλληλεπιδραστικό Συμπόσιο στη Συστημική Ψυχοθεραπεία» με θέμα «Αναζητώντας το Απρόβλεπτο στην Ψυχοθεραπεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Νοεμβρίου 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρουσίασαν εργαστήριο με τίτλο «Το απρόβλεπτο στην Αντιμετώπιση Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ. Μέθοδος HUDOLIN». Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση που εντυπωσίασε τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους διοργανωτές του συνεδρίου. Η παρουσίαση αυτή κρίνεται σημαντική γιατί μεταξύ άλλων συμμετείχαν και σπουδαίοι επιστήμονες στο χώρο της ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό όπως οι Calovska – Hercog Nevena, Gajdadzis-Knezevic Slavica, Pluymaekers Jacques (επίτιμος Πρόεδρος της EFTA), Μουρελή Φρόσω, Πομίνι Βαλέρια, Σακκάς Διονύσιος, Τραχανάς Στέφανος, Τριανταφύλλου Φανή, Χρυσός Παναγιώτης. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε πρέπει να παρουσιάζεται σε παρόμοιες διοργανώσεις για να μπορέσουν να μάθουν και να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με το αλκοόλ.

9. Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “NETWORKS OF INTERNATIONAL COOPERATION ON ALCOHOL-RELATED PROBLEMS: COMPARING EXPERIENCES AND INNOVATIVE STRATEGIES” November 20 -21-22 , 2014, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Στη συνάντηση συμμετείχε ελληνική ομάδα με ομιλήτρια την Καικιλία Κατσιβαρδά μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΕΣΚΟΠΑ όπως προέκυψε έπειτα από ενημέρωση των ΚΟΠΑ ανά την επικράτεια. Η ελληνική παρουσίαση, για την κατάσταση στην Ελλάδα έγινε έπειτα από αλλαγή του προγράμματος την Παρασκευή 21/11/2014 στις 9.00 π.μ . Συνοπτικά παρουσιάστηκε η εργασία που είχαμε κάνει όλοι μας όπως αυτή είχε καταγραφεί στην κάρτα (τα στοιχεία στην κάρτα είχαν συμπληρωθεί μετά από συνεργασία των ΚΟΠΑ Πάτρας, Κρήτης, Αττικής ) η οποία είχε ήδη συμπληρωθεί και αποσταλεί τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν τα ΚΟΠΑ, πριν την αναχώρησή μας. Η ψυχολόγος Μsc και υπηρέτης –
δάσκαλος Καικιλία Κατσιβαρδά μετά την πρόσκληση από τον συντονιστή F.Piani στο τραπέζι των ομιλητών, για την έναρξη της ελληνικής παρουσίασης προσκάλεσε στο τραπέζι επίσης όλη την ελληνική ομάδα. Σε ερώτημα του Piani γιατί αυτό, η απάντηση ήταν ότι «έχουμε έρθει ως ελληνική ομάδα, είμαστε όλοι μαζί και όχι ΚΟΠΑ Αττικής, Κρήτης, Πάτρας κ.α αλλά ΚΛΑΜΠ της ΕΛΛΑΔΑΣ. Και όπως στα κλαμπ έχουμε οικογένειες έτσι κι εγώ καλώ όλη την ελληνική οικογένεια που βρισκόταν εκεί». Η έμφαση στην ελληνική ομιλία, πέρα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δόθηκε στη τήρηση της Μεθόδου Hudolin, τόσο σε τυπικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, στην ανάγκη της οπτικής των σημείων που ενώνουν και όχι εκείνων που χωρίζουν με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των Κλαμπ Οικογενειών, την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών με καθαρό τρόπο. Τονίσαμε επίσης ότι πρόκειται για μια μέθοδο που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους , πλούσιους, φτωχούς κ.τ.λ και πως βέβαια τα κλαμπ και οι σύλλογοι δεν ανήκουν σε κανέναν. Στο πρόγραμμα και στις ομιλίες ακουγόταν κατ΄ επανάληψη το όνομα Μακεδονία για το κράτος που επικαλείται αυτό το όνομα. Δεν το χρησιμοποιήσαμε και δεν αναφερθήκαμε στην χώρα αυτή με το συγκεκριμένο όνομα. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ομιλίας αλλά και σε κάθε άλλη συνομιλίας χρησιμοποιούσαμε την αγγλική λέξη Hellas και έτσι ζητήσαμε να αναγράφεται η χώρα μας και στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό μετά την ομιλία και δεχόμασταν συνέχεια συγχαρητήρια και προσκλήσεις από τους εκπροσώπους των άλλων χωρών. Να αναφερθεί ότι έγινε πρόταση για οργάνωση μιας εκδήλωσης στην χώρα μας , σε διεθνές επίπεδο.

10. Τα ΚΟΠΑ Πάτρας πήγαν στην Αθήνα στην Γ.Σ. του ΕΣΚΟΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Μια ομάδα 12 ατόμων από τα Κ.Ο.Π.Α. Πάτρας συμμετείχαμε στην Γενική Συνέλευση του ΕΣΚΟΠΑ που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Ευθυμίου, στο Κερατσίνι. Βρεθήκαμε, διαφωνήσαμε, τα βρήκαμε, χαρήκαμε και περάσαμε όμορφα με φίλους και ομοϊδεάτες από όλα τα κλαμπ της Ελλάδας. Ακολούθησε το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Ιντερκλάμπ όπου όπως πάντα μοιραστήκαμε κι ευχαριστηθήκαμε με τους φίλους από Αθήνα, Πειραιά και Κρήτη.

Τους ευχαριστούμε και πάλι για την υπέροχη φιλοξενία τους και την όμορφα στολισμένη πλατεία τους που μας μετέδωσε το πνεύμα των ημερών…

Γραμμή Αναζήτησης Βοήθειας: 6984 814013| e-mail: copapatras@gmail.com
Τους ευχαριστούμε και πάλι για την υπέροχη φιλοξενία τους και την όμορφα στολισμένη πλατεία τους που μας μετέδωσε το πνεύμα των ημερών…
Τα περισσότερα μέλη της αποστολής παρέμειναν στην Αθήνα και … επεράσαν όμορφα!!! Η διαμονή περιελάμβανε την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Σκηνές από έναν γάμο» στο θέατρο Πόλη με τους Δάνη Κατρανίδη και Παναγιώτα Βλαντή, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη που μιλά για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο αλλά και λυτρωτικό… Ακολούθησε έξοδος για δείπνο χωρίς Αλκοόλ με ελληνικά λαϊκά ακούσματα. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αυτά προς το παρόν!!!!

Σας ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
κι ένα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΝΗΦΑΛΙΟ, ΚΑΘΑΡΟ και ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΑΠΗ 2015!!!

Με πολλή πολλή αγάπη
από όλα τα μέλη των
Κλαμπ Οικογενειών
με Προβλήματα από το Αλκοόλ Πάτρας

Leave a comment