Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Διεθνές Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στην Κοινωνική Οικολογική Προσέγγιση των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ στο Lignano της Ιταλίας

Το 14ο διεθνές σεμινάριο ευαισθητοποίησης έλαβε χώρα στο Lignano την περίοδο 23 – 28 Μαΐου 2011. Η γλώσσα του σεμιναρίου ήταν η αγγλική και έλαβαν μέρος 23 άτομα, επαγγελματίες και εθελοντές, προερχόμενα από 10 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σρι Λάνκα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Σκόπια, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία). Η ομάδα των εκπαιδευτών αποτελούνταν και αυτή, από άτομα διαφορετικής εθνικότητας, κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα στην εξέλιξη του σεμιναρίου.

Ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους ήταν και δύο μέλη ελληνικών κλαμπ τα οποία θα ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Ερασμία Πουλάκη

Αυτό το μάθημα που πήρα τις μέρες που ήμουν στην Ιταλία στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ δεν είναι κάτι θεωρητικό ή κάτι που μπορεί να ξεχάσω. Για μένα ήταν μάθημα ζωής. Και για την ακρίβεια μάθημα καλής ζωής!

Οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα είναι αδύνατον να αποτυπωθούν σε μια κόλλα χαρτί, όμως ίσως μπορώ να πω κάποιες εντυπώσεις που μου έμειναν.

Όντας μέλος των Κλαμπ Οικογενειών, εκεί συνειδητοποίησα το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξω εγώ η ίδια μαζί με όλη την υπόλοιπη οικογένεια μου.  Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας είναι αλκοολικό αυτό τους επηρεάζει όλους. Τους αρρωσταίνει όλους. Είναι μια αλκοολική οικογένεια και τελικά δεν έχει σημασία να αλλάξει μόνο αυτός που το δημιούργησε αυτό. Η οικογένεια είναι ένα σύστημα και για να υπάρχει ισορροπία μέσα σε αυτό χρειάζεται όταν αλλάζει ο ένας προς το καλύτερο, να τον ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Επιπλέον κατάλαβα πως όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι άνθρωποι, η κουλτούρα τους, οι συνήθειες τους, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όλοι είμαστε ίδιοι και απλά ψάχνουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το λύσουμε. Τα κλαμπ οικογενειών δίνουν μια λύση σε όλους αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια από αυτή την τόσο καλά διαφημισμένη ουσία. Δείχνουν πρακτικά πως ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Κάνουν πράξη κάποιες έννοιες που κάποτε φάνταζαν ουτοπικές, όπως κατανόηση, συμπαράσταση, αλληλεγγύη. Μέσα από αυτές τις ομάδες και τους ανθρώπους ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει τον δρόμο και τον τρόπο του για να αλλάξει την ζωή του προς το καλύτερο. Για να αποκτήσει ποιότητα. Για να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Αντίθετα, μαθαίνει να προσέχει τον εαυτό του για να μπορεί να είναι με σωστό τρόπο και δίπλα στους άλλους.

Μέσα από την παρακολούθηση, την συζήτηση, την συνεργασία σε μικρές ομάδες, την ατομική δουλειά αυτή η εβδομάδα παρέχει πολύ υλικό και πολύ τροφή για σκέψη και ανάπτυξη. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν μια μερίδα του αλλάξει. Και το αλκοόλ μπορεί να βγει από τις ζωές μας, αφού δεν παρέχει τίποτε άλλο πέρα από προβλήματα. Και δεν είναι μόνο οι αλκοολικοί που έχουν προβλήματα από αυτό. Είναι όλες οι οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον από ατύχημα που οφείλεται σε αυτή την ουσία. Είναι όλοι όσοι έχουν πρόβλημα υγείας από την χρήση. Είναι όλοι όσοι ξέχασαν να διασκεδάζουν, να χαίρονται, να λυπούνται χωρίς αυτήν.

Ζούμε σε έναν κόσμο που μας έχει εκπαιδεύσει να ζούμε μέσα από τις εξαρτήσεις. Μας μαθαίνουν να αισθανόμαστε μέσα από ουσίες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Η δική μου πραγματικότητα μετά από αυτό το ταξίδι άλλαξε και στόχος μου πλέον είναι να μπορέσω κάποια στιγμή στην ζωή μου να φτάσω την νηφαλιότητα και ίσως να βοηθήσω και κάποιους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Βασίλης Φασουλάκης

Το να περιγράψει κάποιος τις εντυπώσεις που μπορεί να αποκομίσει από ένα Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά τα προβλήματα που μπορούν να σχετιστούν με το αλκοόλ είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος αλλάζει και βλέπει πολλά θέματα από μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία.

Είναι ίσως το γεγονός ότι καταλαβαίνεις τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και ότι δε μπορείς να τους κατατάσσεις σε κάποια κατηγορία  χωρίς να τον γνωρίσεις, να συζητήσεις, να αρχίσεις να τον μαθαίνεις και να σε μαθαίνει. Είναι ένα αλισβερίσι με διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικού τρόπου ζωής κ.ο.κ. Είναι όλα τόσο διαφορετικά που όμως όλα μαζί συνδέονται με τη λέξη αλκοόλ ή τη φράση αλκοόλ και μικτά συναφή προβλήματα.

Αυτό όμως που μαθαίνει κάποιος σε ένα τέτοιο σεμινάριο είναι ότι ναι μεν είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί όμως μαζευόμαστε με σκοπό να έχουμε μία καλύτερη και υγιή ζωή. Η συμμετοχή και μόνο σε τέτοιου είδους ομάδες, που όχι μόνο δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία, αλλά πλήρως ενταγμένες και με ενεργή δράση, δείχνει την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και μάλιστα με ένα τρόπο μοναδικό. Κανείς δεν έχει να χάσει αλλά μόνο να κερδίσει όχι μόνο σαν άτομο αλλά και σαν σύνολο. Η αποδοχή των προβλημάτων που δημιουργούνται είναι η πρώτη νίκη και δείχνει ότι ο ‘κακός’ εγωισμός αποσύρεται και ο ‘καλός’ κάνει την εμφάνιση του. Άραγε ποιος είναι αλκοολικός; Πως έχουμε συνδυάσει την εμφάνιση του αλκοολικού; Πρέπει κάποιος να είναι αλκοολικός για να δημιουργούνται προβλήματα; Μήπως ο ίδιος ο άνθρωπος θα πρέπει να το δουλέψει με τον εαυτό του και να καταλάβει αν έχει κάποιο πρόβλημα;

Ο ‘καλός’ εγωισμός όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά αφού τόσα χρόνια επικρατούσε ο ‘κακός’. Ίσως αυτό είναι το κομβικό σημείο που εμφανίζονται τα Κλαμπ Οικογενειών. Μία ομάδα όπου μας ‘ενώνουν’ τα προβλήματα, με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, και όλοι μαζί δουλεύουμε για να τα αποβάλλουμε από τη ζωή μας και να αναζητήσουμε αυτό που ο κάθε ένας θεωρεί καλύτερο και για τον ίδιο αλλά και για το σύνολο.

Το Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης μάλλον αυτό το σκοπό είχε. Να βάλει εμάς τους ίδιους σε σκέψεις. Να μας γεμίσει με ερωτήματα που μέσα από διάλογο να μπορέσουμε να βρούμε κάποιες απαντήσεις. Είναι όμως σωστές; Εμείς θα πρέπει να τις επεξεργαστούμε και να τις τεκμηριώσουμε, αν μπορούμε.

Leave a comment